Cover Image for Köpguide – Elektrokardiogram (EKG)
Nyhet -

Köpguide – Elektrokardiogram (EKG)

Denna artikel är till för dig som arbetar inom sjukvården och står inför ett beslut att köpa EKG-utrustning. Syftet med artikeln är att på ett kortfattat och tydligt sätt beskriva de olika beslut och val som du som köpare står inför. Förhoppningsvis kan artikeln hjälpa dig att spara lite tid och ta ett välinformerat beslut.

Kortfattad förklaring, vad är EKG?

Elektrokardiogram (EKG) är en metod för att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Den kan registreras genom elektroder som placeras på olika ställen på bröstkorgen, armar och ben. Kurvan som registreras visar hur de elektriska impulserna sprids i hjärtat. Ett EKG syftar till att upptäcka hjärtsjukdomar eller störningar i hjärtats rytm. Ett EKG kan antingen göras i vila eller under fysisk ansträngning (t.ex. på en arbetscykel).

För att läsa mer om EKG, besök Vårdhandboken.

Vilka typer av EKG finns?

I huvudsak finns det tre typer av EKG: vilo-EKG, långtids-EKG och arbets-EKG.

Vilo-EKG

Den vanligaste typen av EKG är ett vilo-EKG med 12 avledningar, där 10 färgkodade kablar kopplas till elektroder som fästs på patienten.

Det finns även EKG med färre antal avledningar, t.ex. 1, 3 eller 5 avledningar. Dessa används exempelvis vid viss typ av arytmidiagnostik och övervakning1

Långtids-EKG

Vid arytmidiagnostik behövs ibland långtidsregistrering av EKG. Detta görs genom inneliggande EKG-övervakning eller Holter-registrering. Holter möjliggör analys av hjärtrytmen under ett till sju dygn via en bärbar registreringsdosa.2

Arbets-EKG

Ett arbets-EKG utförs oftast på en ergometercykel. Syftet med arbetsprovet är att bedöma den fysiska prestationsförmågan och värdera ansträngningskorrelerade symtom. Blodtryck och hjärtfrekvens mäts samtidigt.3

Vilka leverantörer levererar EKG-utrustning i Sverige?

Det finns flera stora tillverkare av EKG-utrustning som är lämpad för vårdcentraler och sjukhus, på den svenska marknaden idag. Några tillverkare säljer direkt till slutkund medan andra använder sig av återförsäljare.

Ta kontakt med Purch för en uppdaterad lista över EKG-leverantörer på marknaden idag.

Vad ska jag tänka på vid köp av EKG-utrustning?

Det finns flera faktorer att tänka över inför köp av EKG-utrustning.

Vilket är det primära användningsområdet?

Beroende på vilken typ av EKG som ska utföras så skiljer sig utrustningen åt. En primärvårdsenhet är oftast i behov av ett Vilo-EKG med 12 avledningar medan en fysiologi-klinik har ett större behov av ett arbets-EKG.

Typ av utrustning

Den vanligast förekommande EKG-utrustningen inom primärvården i Sverige är PC-baserade EKG. Dessa består av en PC (där en ny köps av leverantören alternativt används en befintlig PC), en registreringsenhet, elektrodkablar, elektroder och eventuellt vagn, skrivare och streckkodsläsare. Vanligtvis visas resultatet på PC:ns skärm och överförs till journalsystem och EKG-databas. Ett exempel är EC Sense från Cardiolex.

Enklare EKG-utrustning för primärvården med 12 avledningar bestod tidigare av ett kompakt system med integrerad skärm (c:a 5”), skrivare och knappsats. Dessa används fortfarande om det inte finns någon tillgång till PC eller om kravet på bärbarhet är stort. Ett exempel är CP150 från Welch Allyn.

En mer avancerad EKG-utrustning kan bestå av en så kallad workstation. Då är hårdvara och mjukvara integrerad i en komplett utrustning, ofta med hjul så att den enkelt kan flyttas. En workstation har ofta en inbyggd skärm, tangentbord och registreringsenhet. Ett exempel är MAC VU360 från GE Healthcare.

Behövs en integrering mot befintlig EKG-databas?

Svenska sjukhus och regioner har idag egna EKG-databaser dit registrerade EKG ofta ska inrapporteras. Databaserna kan t.ex. heta MUSE (GE Healthcare) eller EC-store (Cardiolex). EKG-utrustningens möjlighet att kommunicera med databasen kan avgränsa vilka tillverkare och modeller som är valbara i din region. 

Enklare utrustning (1, 3 eller 5 avledningar) saknar ofta integrering mot EKG-databas.

Behövs en integrering mot journalsystem?

PC-baserad utrustning har ofta integrationer mot de vanligaste journalsystemen.

Bärbarhet

Om utrustningen ska användas på resande fot eller är i behov av att ofta flyttas inom kliniken så ställer detta krav på vikt, storlek, batterikapacitet och möjligheten att kommunicera trådlöst med EKG-databaser och journalsystem.

Tolkning av resultat

Vid köp av mer avancerad utrustning erbjuds även mjukvara för tolkning av EKG-resultat. Detta kan vara ett tillval hos vissa tillverkare.

Vad kostar EKG-utrustning?

En väldigt enkel handhållen utrustning (till en smartphone) kostar från 2 000 kr och uppåt.

Utrustning som är anpassad för kliniker (12 avledningar) börjar på c: a 25 000 kr. Avancerad EKG-utrustning kan kosta över 100 000 kr.

Behöver du hjälp med inköp av EKG-utrustning?

Purchs team har lång erfarenhet av inköp inom vården och specifikt EKG-utrustning. Kontakta vår medarbetare Peter Åström för hjälp vid köp av EKG-utrustning.


Fler nyheter

Visa alla nyheter
Cover Image for Europeisk undersökning om inköp inom hälso- och sjukvård

Europeisk undersökning om inköp inom hälso- och sjukvård

Det europeiska projektet Procure genomför en studie för att bättre förstå inköpsmiljön för hälso- och sjukvård, analysera offentliga upphandlingsmetoder och deras effektivitet. Om du är en offentli...

Nyhet-
Cover Image for Hur kan man effektivisera offentlig upphandling inom EU?

Hur kan man effektivisera offentlig upphandling inom EU?

Sverige bidrar genom Purch till att göra EUs upphandlingsmetoder för offentlig upphandling inom hälso- och sjukvårdssektorn mer effektiva och motståndskraftiga. Vid början av året erhöll Purch AB t...

Nyhet-