Cover Image for Topp 5 fällor vid genomförande av en upphandling
Nyhet -

Topp 5 fällor vid genomförande av en upphandling

  1. Dålig tajming: Om du genomför din upphandling i osäkra tider, med fluktuerande energi- och råmaterialpriser etc., så kommer dina tilltänkta leverantörer inte kunna ge dig fasta priser utan att göra ett stort prispåslag för att kompensera för den risk de tar. Bättre då att jobba med en mer frekvent översyn av priserna eller helt enkelt stanna kvar hos befintlig leverantör i väntan på bättre tider. Prisjusteringar enligt index kan vara ett alternativ men blir ofta ett trubbigt instrument.
  2. Överskattning av den egna affären: Fick du in noll anbud i din senaste upphandling trots flera potentiella leverantörer på marknaden? Kanske har du överskattat din egen inköpsvolyms attraktivitet i leverantörens ögon. Står din inköpsvolym för exempelvis mindre än en promille av leverantörens omsättning och du har oturen att genomföra en upphandling parallellt med att en eller flera andra större köpare upphandlar så får du räkna med att bli bortprioriterad. 
  3. Låga lockpriser på ett begränsat sortiment: Fick du fantastiska priser på ett begränsat sortiment av produkter? Detta är inte ett skäl till att fira utan snarare ett varningstecken på att leverantören kan dina köp bättre än dig själv och att de kommer hämta hem sina marginaler genom höga priser på köp av artiklar som du ej upphandlat. 
  4. Ingen referens: Ok, du har fått in anbud med priser. Hur vet du att dessa är bra? Har du gjort din hemläxa med att reda på hur marknadspriserna ser ut? Har du undersökt leverantörernas vinstmarginaler för att få ett mått på ”hur mycket pengar som ligger på bordet”? 
  5. Ingen förhandling: Det finns alltid utrymme för förhandling. Nöj dig aldrig med första bästa anbud du mottagit. Se anbuden i upphandlingen som utgångspunkten för fortsatt förhandling. 

Vi på Purch har över 12 års erfarenhet av inköp inom privat vård- och omsorg. Kontakta oss för dialog kring hur vi kan sänka dina inköpskostnader. 


Fler nyheter

Visa alla nyheter
Cover Image for Europeisk undersökning om inköp inom hälso- och sjukvård

Europeisk undersökning om inköp inom hälso- och sjukvård

Det europeiska projektet Procure genomför en studie för att bättre förstå inköpsmiljön för hälso- och sjukvård, analysera offentliga upphandlingsmetoder och deras effektivitet. Om du är en offentli...

Nyhet-
Cover Image for Hur kan man effektivisera offentlig upphandling inom EU?

Hur kan man effektivisera offentlig upphandling inom EU?

Sverige bidrar genom Purch till att göra EUs upphandlingsmetoder för offentlig upphandling inom hälso- och sjukvårdssektorn mer effektiva och motståndskraftiga. Vid början av året erhöll Purch AB t...

Nyhet-