Cover Image for Minskad resursanvändning – Bra för miljön och ekonomin
Nyhet -

Minskad resursanvändning – Bra för miljön och ekonomin

Vård- och omsorgssektorn står inför en avgörande utmaning: att minska sin resursanvändning för att bidra till EUs klimatmål. Den största utsläppskällan inom vården är inköp av varor och tjänster, särskilt vårdrelaterat förbrukningsmaterial och engångsartiklar som till exempel undersökningshandskar. Att ställa om till mer hållbara processer och rutiner är inte bara en miljöfråga, utan även en fråga om långsiktig patientsäkerhet och hållbar ekonomi. Genom att optimera användningen av resurser kan vården både minska sin klimatpåverkan och frigöra medel till kärnverksamheten. Varje åtgärd räknas – från att se över inköpsrutiner till att hitta innovativa lösningar för återanvändning.

I denna artikel belyser vi två särskilda produktkategorier med en idag relativt stor klimatpåverkan och ger tips på hur er verksamhet kan minska er förbrukning. Åtgärder för att minska resursanvändning bidrar inte bara till att minska ert klimatavtryck utan också till att frigöra ekonomiska resurser som kan användas till andra hållbarhetssatsningar eller för att stärka kärnverksamheten.

Undersökningshandskar

Under 2023 genomfördes genom Purchs avtalsportfölj inköp av totalt 5 752 000 undersökningshandskar. I form av så kallade koldioxidekvivalenter innebär detta ett utsläpp på 3,62 ton CO2e. Mängden utsläpp motsvarar 2 588 mil med den genomsnittliga svenska bilen, vilket innebär nästan 8 resor tur & retur mellan Ystad och Haparanda.

Flera rapporter visar på en överanvändning av handskar inom vård & omsorg. Inte sällan används handskar vid situationer då regelverken för hygien och smittskyddssäkerhet inte kräver det. Detta skapar en onödigt ekonomisk kostnad och inte minst en onödig belastning på vår planet.

Genom att studera och kartlägga användning av handskar kan vi således identifiera möjligheter till minskad klimatpåverkan och kostnadsbesparingar utan att tumma på vare sig patientsäkerhet eller personalens säkerhet. Generellt ska handskar alltid användas vid kirurgiska ingrepp eller andra tillfällen då det förekommer risk för kontakt med kroppsvätskor. Ett tips är att utgå från Folkhälsomyndighetens ”Handskpyramid”. Genom denna får ni tydliga ramar för när handskar ska användas och när användning bör undvikas.

1 Beräknat på 63 gram CO2e per handske

2 Beräknad möjlig besparing genom att minska användandet med 10% (362 kg CO2e) och att byta ut resterande inköp till handske av varumärket Embra från Evercare vilket ger ytterligare 27% i besparing (880 kg CO2e)

Britspapper

Britspapper, även kallat underläggspapper för brits, är kanske det mest uppenbara exemplet på resursanvändning som går att undvika. Britspapper har inte någon barriäreffekt mot mikroorganismer och/eller smitta. I regelverken för vårdhygien finns inte heller något krav på användning av denna produkt. Britspapper kan inte heller ersätta kravet på desinficering av brits och kudde för samt efter patientbesök.

Förbrukningen av britspapper är således omotiverad ur hållbarhetssynpunkt såväl som ekonomiskt. Under 2023 köpte Purchs kunder britspapper motsvarande 227 kilometer. Det är lika långt som halva distansen mellan Göteborg och Stockholm. Endast utsläppen från produktionen av pappret uppgår till ca 9 ton CO2e. Utöver detta bör vi även beakta utsläppen av som genereras av den onödiga transporten av totalt 6,4 ton papper (dessa utsläpp har ej beräknats). Britspapper är skrymmande och tungt och använt papper går idag till förbränning. Upphör användningen minskas därmed även utsläppen kopplade till avfallstransport och förbränning.

3 Beräknat på 1,4 kg CO2e per kilo papper

4 Utsläppen kan undvikas helt då britspapper inte ger skydd mot mikroorganismer och/eller smitta och inte heller ersätter desinfektion av britsen före och efter användning.

Vill du veta mer om hur ni kan minska era utsläpp?

Purch är er partner för hållbara inköp. Vi hjälper er med analys och utsläppsberäkningar av era inköp. Utifrån analysen kan vi sedan hjälpa er att identifiera alternativa produkter med lägre klimatpåverkan och ger förslag på hur ni genom justerade rutiner kan minska utsläpp och samtidigt minska era inköpskostnader.

Tillsammans kan vi skapa en vård som är både högkvalitativ och klimatsmart.


Fler nyheter

Visa alla nyheter
Cover Image for Europeisk undersökning om inköp inom hälso- och sjukvård

Europeisk undersökning om inköp inom hälso- och sjukvård

Det europeiska projektet Procure genomför en studie för att bättre förstå inköpsmiljön för hälso- och sjukvård, analysera offentliga upphandlingsmetoder och deras effektivitet. Om du är en offentli...

Nyhet-
Cover Image for Hur kan man effektivisera offentlig upphandling inom EU?

Hur kan man effektivisera offentlig upphandling inom EU?

Sverige bidrar genom Purch till att göra EUs upphandlingsmetoder för offentlig upphandling inom hälso- och sjukvårdssektorn mer effektiva och motståndskraftiga. Vid början av året erhöll Purch AB t...

Nyhet-